Preminuo Milko Kelemen, dobitnik Porina za životno djelo

U četvrtak, 8. ožujka, u 94. godini života napustio nas je skladatelj, profesor, pokretač Muzičkog biennala Zagreb i antologijska persona suvremene europske glazbene scene, Milko Kelemen (Slatina 30. 03. 1924. – Stuttgart 08.03. 2018.).  

Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod Stjepana Šuleka, nastavio je učiti kompoziciju u Parizu (Olivier Messiaen) i Freiburgu (Wolfgang Fortner). Od 1955. redovito sudjeluje u ljetnim Tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, a 1961. pokrenuo je Muzički biennale Zagreb. Pedagoškim radom bavio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na sveučilištima u Düsseldorfu i Stuttgartu.
Kao gostujući profesor predavao je, između ostaloga, na Akademiji Hans Eisler u Berlinu i Sveučilištu Yale.
Primio je brojne nagrade i odlikovanja te je dopisni član HAZU. Skladbe su mu dostupne u izdanjima izdavačkih kuća Universal-Edition Schott, Peters, Schirmer, Sikorski, a snimke njegovih djela objavljene su na više od stotinu nosača zvuka. Autor je knjiga Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka. O njemu su snimljena četiri biografska filma. Kelemen je 1998. godine dobio Porin za životno djelo.
Sprovod će se održati u krugu obitelji, a više informacija o komemoraciji koja će se održati u travnju bit će dostupne uskoro.