Preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista

U 60. godini života iznenada je preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Rođen je u Splitu, 1961. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Hochschule für Musik u Grazu. Osim zvanja redovnog profesora na akademiji u rodnom Splitu gdje je predavao povijest izvođačke umjetnosti i metodiku gitare, bio je i gost profesor na Konzervatoriju u Monopoliju (Italija) te je održavao majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Bio je član Zagrebačkog gitarskog tria, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta Leonardo s kojima je vrlo često nastupao. Snimio je nekoliko nosača zvuka. Također se pojavljuje kao solist s orkestrima Češke filharmonije, Zagrebačke filharmonije, orkestrom Splitske opere, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom Solisti Aquilani te Belgijskim komornim orkestrom I Fiamminghi.

Sa Zagrebačkim gitarskim trijem dobitnik je Vjesnikove nagrade Slavenski 1995., godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2004. godinu te Milke Trnine 2005. Zagrebački gitarski trio prvi put se predstavio na koncertu održanom u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, 10. svibnja 1984. godine. Prošle godine proslavili su 35 godina rada objavom albuma pod nazivom „35 godina“, a za taj isti album ove su godine odnijeli čak 3 Porina u kategorijama "Najbolji album klasične glazbe", "Najbolja produkcija klasične glazbe", a skladba J. S. Bach: Trio sonata BWV 1037 za dvije gitare i kontrabas – adagio dobila je Porina u kategoriji „Najbolja izvedba klasične glazbe“. 2005. godine i 2009. godine dobitnici su Porina u kategoriji „Najbolja produkcija klasične glazbe“ za albume „Rajski otok“ i „High spirits“.

Goran Listeš pobjednik je mnogih uglednih međunarodnih natjecanja, poput « Jeunesses Musicales » (Beograd 1985), « Fernando Sor » (Rim 1989) i « Mauro Giuliani » (Bari 1989). Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima i koncertnim podijima u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj, Kubi, Poljskoj, Austriji i drugim zemljama.

Nastupao je u poznatim dvoranama poput Wigmore Hall u Londonu, pariškoj Radio France Auditorium i moskovskoj dvorani Čajkovskog.

Umjetnička akademija u Splitu izvijestiti će naknadno o mjestu i  vremenu održavanja komemoracije za profesora Listeša.